YÖRESEL YEMEKLER, KAYSERİ YAĞLAMASI, ETLİ YEMEKLER , YÖRESEL TARİFLER ,LAVAŞ, ŞEBİT ,
KAYSERİ YAĞLAMASI
Dünya mutfağında var mı bizim Türk Mutfağı gibi lezzetler ...
Her yöremizin , her şehrimizin , her evin ayrı bir lezzeti ortaya çıkıyor...
Bu yöre lezzetlerimizden biri de Kayserimizin meşhur hayran bıraktıran Kayseri yağlaması .
KAYSERİ YAĞLAMASI
MALZEMELER:
HAMURU
- 4 su bardağı un tam buğday unu
- 1/2 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı instant maya ( 1/2 paket yaş maya da olur)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
YAPILIŞI
- İlk önce unun ortasını açın unu açılır .
- Ilık süt, maya, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave ederek karıştırılır.
- Ilık suyu azar azar ilave ederek hamuru yoğurulur.
- Temiz bir kabın içine hafifçe un serpin ve hazırladığınız hamuru içine aktarılır.
- Üzerini streç film yada bir bez ile kapatarak oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar yaklaşık 40 dakika kadar mayalandırmaya bırakılır.
- Mayalanan hamuru bezeler haline getirip üzerini bir bezle kapatarak 10 dakika mayalanmaya bırakılır,
- Oklava yardımıyla hafif unlayarak bezeleri tek tek açılır çok unlanırsa sert olur ve balon gibi şişmez .
- Yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alınır ve iyice ısıtılır,
- Isınan tavaya açtığınız hamurları tek tek aktarılır ve arkalı önlü pişirilir ,Kalan hamurlarda aynı şekilde pişirilir , Tüm yufkaları pişirdikten sonra pişmiş yufka ardından hazırlanılan kıymalı iç, ardından tekrar yufka sıralamasıyla kat kat yapılır , Tüm iç harç ve yufkalar bittiğinde üzerine sarmısaklı yoğur ve kızdırılmış pul biber isteğe göre dökülür .
- İstenirse kıyılmış maydanozla süslenir ...
Yorumlar